HomeReizenTips voor lange autoritten met kinderen

Nog wat tips voor lange autoritten met kinderen

Hoe bereid je jou voor op een lange autorit met kinderen?

Je wil wat zien van de wereld. Maar om ergens te komen, moet je soms lang achter elkaar in de auto zitten. En dat is voor niemand een pretje. Veel volwassenen zien al op tegen de rit, maar voor kinderen is het nog veel lastiger. Zij hebben er moeite mee om zo lang stil te zitten en de verveling slaat snel toe. Dit kan leiden tot irritaties waardoor de ontspannen sfeer van de vakantie meteen al verpest is. Daarom is het belangrijk dat je jou goed voorbereidt op een lange rit met kinderen. Zo maak je de reis voor iedereen een stuk aangenamer.

Hier moet je aan denken voor je vertrekt

Een lange autorit is voor iedereen vermoeiend. Je houdt het beter vol wanneer je uitgerust op reis gaat. Dit geldt ook voor jouw kinderen. Zorg er daarom voor dat ze van tevoren voldoende slaap hebben gekregen zodat ze fit aan de reis beginnen. Maar dan ben je er nog lang niet. Om de rit met kinderen zo prettig mogelijk te maken, is het belangrijk dat je hen bij de reis betrekt. Als ze oud genoeg zijn, kan je met hen bespreken waar je heen gaat en hoe lang het gaat duren. Je kan zelfs de routekaart voor hen uitprinten zodat ze onderweg precies kunnen zien waar ze zijn. Dit maakt de reis een stuk dynamischer. Zeker als je er ook nog een spelelement aan verbindt.

Zorg voor entertainment

Omdat kinderen zich snel vervelen, moet je altijd zorgen dat er voldoende entertainment in de auto voor handen is. Misschien heb je wel een klein tv scherm op de achterbank of kan je een laptop meenemen, waar ze filmpjes op kunnen kijken. Toch loop je dan ook het risico dat ze sneller wagenziek worden. Om dit te voorkomen, is het verstandig om de tijd achter een scherm te beperken. Als afwisseling kan je onderweg wat ouderwetse spelletjes met ze spelen. Dit is niet alleen voor jouw kinderen leuk, maar zelf doe je er ook enthousiast aan mee. Een spelletje als 'ik zie ik zie wat jij niet ziet...' blijft leuk voor iedereen. Maar ook gezellig met zijn allen meezingen met een cd, zorgt ervoor dat de rit snel voorbij is.

Neem voldoende eten en drinken mee

Hongerige kinderen worden vervelend. Daarom is het belangrijk dat je voldoende eten en drinken voor onderweg meeneemt. Zorg er alleen wel voor dat ze niet teveel gaan snoepen. Hierdoor worden ze niet alleen overactief, maar ook bevordert dit een misselijk gevoel. En dat wil je te allen tijde voorkomen in de auto. Je kan er ook voor kiezen om regelmatig een pauze in te lassen. Op die momenten kunnen ze hun energie even kwijt.

Ga veilig op reis

Als je goed voorbereid op reis gaat, moet je niet alleen denken aan het entertainment en het eten. Wanneer je een lange autorit met jouw gezin voor de boeg hebt, is het belangrijk dat jouw auto veilig is. Voor je op reis gaat, is het verstandig om jouw auto te laten checken op de meest essentiële onderdelen. Zo zorgt je dat het oliepeil in orde is en dat de motor de rit aan kan. Tevens moet je aan jouw banden denken. Maar welke zomerband is geschikt? Dat is een vraag die niet zo makkelijk te beantwoorden is. Welke zomerband het beste bij jouw auto past, hangt van een aantal factoren af. De duurste band is zelfs lang niet altijd de beste. Jaarlijks doen een aantal grote organisaties een bandentest, zoals ANWB en Autoweek. Dit is een goede graadmeter voor geschikte zomerbanden. Heb je alle maatregelen getroffen? Dan heb je een veilig en gezellig begin van jouw vakantie.

(laatste update 30/04/2014)