HomeAvontuurlijkAutosport (kijken)

Autosport (kijken)

Autocross

Autocross is de goedkoopste vorm van autosport voor de deelnemers, en de auto's zijn meestal rijdende wrakken met een goede motor en een beveiligde, verstevigde carrosserie en passagierskooi. De wedstrijden worden meestal gereden 'ergens te velde': gewoonlijk  zijn dat landbouwterreinen - en zelden een vast circuit. Kenmerkend aan autocross-wedstrijden is dat er nogal veel gebotst wordt... De vzw VACB (Vrije Autocrossbond) organiseert het BAC - Belgian Autocross Championship. De meeste wedstrijden worden gereden in Oost-Vlaanderen en West-Vlaanderen en de toegang bedraagt meestal tussen 7,5 Euro en 10 Euro.

Circuit (snelheid) - Terlaemen Zolder

Circuit is de duurste vorm van autosport, voor de deelnemers en voor de toeschouwers. Alhoewel: af en toe zijn er gratis wedstrijden, zoals de Renault Days. Meestal bestaat een weekend autosport in Zolder uit vrije oefeningen en gechronometreerde oefeningen op zaterdag, en een hele dag wedstrijden op zondag. Die wedstrijden worden meestal gereden per klassement (bv. toerwagens tot 2.000cc), en tijdens de meeste wedstrijddagen zijn er ook spectaculaire eenzitters – de zgn. Formule xx. Het spectaculairst voor kinderen zijn de bochten: de auto's rijden er trager en er zijn vaak leuke manoeuvers te zien. Als je voor de tribune kiest zie je de auto's sneller voorbijrazen, maar zit je hoog en droog. Meestal is er een standaard toegangsprijs en moet je niet extra betalen voor de tribune. Een programmaboekje is wel aanbevolen omdat je dan de exacte timing hebt en aan de kinderen kan aankondigen welke auto's er in de volgende race meerijden.

Rally en Rallysprint (openbare weg)

Een rally wordt op de openbare weg gereden: elke rally bestaat uit een aantal klassementsproeven op afgesloten wegen. Voor kinderen is een rally bijwonen een dubbele belevenis: enerzijds is er het wagenpark, waar ze de auto's van dichtbij kunnen zien. Anderzijds zijn er de klassementsproeven waarbij ze de piloten en co-piloten spectaculair door de bochten zien gaan. Naast de heel bekende internationale rally's zoals de 24 Uren van Ieper zijn er ook regelmatig rally's op provinciaal niveau. Ook die rallyauto's gaan snel, en vaak mag je bij zo'n wedstrijden vrij tussen het wagenpark wandelen.

Rallycross

Dit is autosport waarbij de auto's krachtige motoren en een speciale ophanging hebben, en er dus ook veel sneller gereden wordt dan bij autocross. Er wordt gekoerst op een parcours dat gedeeltelijk uit asfalt en gedeeltelijk uit onverhard bestaat. Elke racedag bestaat uit een aantal korte klassementswedstrijden waarin de deelnemers proberen om zich te plaatsen voor de A-finale of de B-finale. Meestal wordt er per categorie gereden – afhankelijk van de cylinderinhoud). Voor de wedstrijden van het Europees Kampioenschap komen er supersnelle fabrieksauto's aan de start met beroepspiloten – maar de toegangsprijzen zijn dan navenant. Voor de wedstrijden van het Regionaal Kampioenschap – al dan niet toegankelijk voor Europese piloten – zijn de toegangsprijzen wat aangenamer.

  • 2370 Arendonk -  Glosso-circuit - Rallycross wordt gereden in korte wedstrijden met meestal 4 tot 8 deelnemers per race. Glosso is een circuit van 950m. Meestal zijn de trainingen op zaterdag en de wedstrijden op zondag. De kalender vind je op de website van het Glossocircuit.
  • 3630 Maasmechelen (Opgrimbie) - Duivelsberg-circuit - Asfalt- en zandcircuit van 980m. Kinderen t/m 11j mogen gratis binnen. Kinderen van 12j t/m 15j betalen dit jaar 5 euro, en kinderen vanaf 16j en volwassenen betalen 10 euro. Op de website vind je een kalender met de wedstrijden.

Slalom en sprint

Op provinciaal niveau zijn er nog enkele takken van de autosport die een leuke uitstap voor kinderen zijn. Een slalom is een wedstrijd waarbij op een groot plein een parcours is uitgezet met paaltjes, en de auto's elk afzonderlijk een tijdrit rijden - en letterlijk door de poorten slalommen. Een sprint is een korte, individuele snelheidswedstrijd op een afgesloten parcours (meestal een stukje op de openbare weg).