HomeDierenDierentuinen en dierenparken

Dierentuinen en dierenparken

Hier vind je een overzicht van dierentuinen, dierenparken, zoo’s en wildparken. Bekijk op elke website zeker de praktische informatie met de openingsuren, want sommige parken zijn niet op alle dagen van het jaar geopend (sommige sluiten tijdens de herfst en winter).

(Olmense Zoo)

 • 2000 Antwerpen : Aquatopia is definitief gesloten! Dit was het grootste aquarium van België (t.t.z. via meerdere aquaria), vlakbij het Centraal Station en de Zoo van Antwerpen. Via een relatief kleine ingang KON JE een grote, heerlijke ondergrondse wandeling maken. De meeste vissen en reptielen zijn verhuisd naar de Zoo.
 • 2000 Antwerpen : Zoo Antwerpen. Meer dan 5.000 dieren in het hart van Antwerpen, en toch een groene oase van rust. Kom met de trein: de dierentuin grenst immers aan het station. Link: website Zoo van Antwerpen.
 • 2491 Olmen / Balen : Olmense Zoo. misschien geen bekende dierentuin, maar wel meer dan 200 diersoorten op 12 hectare dierenpark. Reken op 2 tot 3 uur voor een wandeling. Link: website Olmense Zoo.
 • 2812 Muizen / Mechelen : Planckendael. Oorspronkelijk was dit het kweekcentrum van de Antwerpse Zoo, maar intussen is Planckendael een heuse dierentuin geworden met ook veel leuke activiteiten. En het blijft ook een aangenaam wandelpark. Link: website Planckendael.
 • 3660 Opglabbeek : Natuurhulpcentrum Opglabbeek. Eén van de grootste Europese opvangcentra voor wilde dieren en gewonde dieren. Bezoek is enkel mogelijk tijdens de open deur dagen en tijdens de zgn. “Open Zondagen”. Link: website Natuurhulpcentrum Opglabbeek.
 • 4910 Theux : Forestia. Enerzijds dierenpark van 40 hectare, met meer dan 30 diersoorten. Anderzijds een avontuurpark dat de kinderen misschien meer zal interesseren. Link: website Forestia.
 • 4920 Aywaille : Monde Sauvage. Dierenpark (met veel wilde dieren) in de bosrijke omgeving van de Ardennen. Link: website Monde Sauvage.
 • 5580 Han-sur-Lesse : wildpark van de Grot van Han. Een park van 250 hectare waar je 18 verschillende diersoorten vindt. Combinatie met de grotbezoek lijkt logisch. Link: website Grot van Han.
 • 6980 wildpark La Roche / Parc a Gibier La Roche. Wildpark van 10 hectare, met wandelpad van 1,2 km. Link: website Parc ŕ Gibier La Roche.
 • 6830 Bouillon : Dierenpark van Bouillon. Park met zowel exotische dieren als inheemse (Ardense) dieren. Link: website Parc Animalier de Bouillon.
 • 7940 Brugelette - Paira Daiza (vorige naam was Parc Paradisio). Ongetwijfeld één van de aangenaamste dierenparken van België. Roofvogelshow, kathedraalvoličre, gigantische serre van 7.000 m˛ en … veel speelpleinen. Link: website Paira Daiza / Parc Paradisio.
 • 8300 Knokke-Heist : Het Zwin. Vogelparadijs vlakbij de Noordzee. Het Zwin bestaat uit een vogelpark (met open en gesloten voličres) en een natuurdomein (verrekijker aanbevolen). Link: website Het Zwin.
 • 8300 Knokke-Heist : Vlindertuin en Insectarium : beste kinderen en ouders, we hebben slecht nieuws: de Vlindertuin in Knokke-Heist is definitief gesloten sedert 3 oktober 2010. Bron: Compagnie Knokke-Zoute.
 • 8370 Blankenberge : Sea Life Center. Een aaneenschakeling van 50 aquaria, een oceaantunnel, pinguďns en otters, en het bekende opvangcentrum voor verzwakte zeehonden. Link: website Sea Life Center.
 • 8370 Blankenberge : Serpentarium. Slangen, hagedissen, schildpadden, krokodillen, spinnen, schorpioenen, kikkers, enz. Link: website Serpentarium Blankenberge.
 • 8640 Oostvleteren : Dierenpark en kinderboerderij De Zonnegloed. In kinderboerderij en dierenpark De Zonnegloed in de Westhoek te Vleteren (tussen Ieper en Veurne) wachten er heel wat avonturen, voor jong en oud. Temidden een groene omgeving kom je oog in oog te staan met 500 dieren uit alle delen van de wereld: zoals bizons, stokstaartjes, kamelen, wasberen en emoes. De kinderen zien er ook veel knaagdieren en boerderijdieren, en er is zelfs een demonstratie met roofvogels. De Zonnegloed is dagelijks toegankelijk van 10u tot 17u, van de krokusvakantie tot en met de herfstvakantie. Kortom, een leuke uitstap voor de familie, voor verjaardagsfeestjes, schoolreizen, enz. Ook bij minder goed weer is het hier leuk, want er is een overdekte speelplein en een mini-boerderij. Meer informatie: DeZonnegloed.be
 • 9070 Heusden / Gent : Harry Malter. Familiepark met heel veel dieren en ook enkele attracties. Link: website Familiepark Harry Malter.
 • 9999 Hilvarenbeek (Nederland) : Safaripark Beekse Bergen. Net over de Belgisch-Nederlandse grens, maar voor veel Vlamingen daarom heel dichtbij. Hier mag je met de eigen auto op safari. Link: website Safaripark Beekse Bergen.

(Zoo Antwerpen)
De pinguďns van de Antwerpse Zoo.

(Zoo Antwerpen)
De giraffen van de Antwerpse Zoo.(Paridaiza - Parc Paradisio)
Paridaiza : hangbrug.

(Paridaiza - Parc Paradisio)
Paira Daiza (Parc Paradisio) : maki's.

Ben je misschien op zoek naar iets goedkoper, iets minder spectaculair of iets dichter bij huis? Kijk dan eens in onze lijst met kinderboerderijen, kijkboerderijen en struisvogelboerderijen.