HomeEducatiefSterrenwachten, planetaria en sterrenkunde

Restaurants waar kinderen welkom zijn

Kindvriendelijke restaurants: waarop moet je letten?

Voor ons is een restaurant, eethuis of brasserie waar kinderen welkom zijn meer dan gewoon “kinderen toegelaten”. We vinden dat een speciaal kindermenu een eerste voorwaarde is, en ook dat er ook iets ontspanning moet zijn, al is het maar een tv- of videohoekje. Op restaurant gaan met jonge kinderen kan heel leuk zijn als je zowel bij de planning vooraf als bij het eigenlijke restaurantbezoek rekening houdt met enkele praktische zaken:

Planning vooraf

Kies een restaurant dat expliciet zegt dat kinderen welkom zijn. Een kindermenu lijkt ons een absolute voorwaarde. UitstapjesMetKinderen.beRestaurants nemen een zeker risico als ze hun kindvriendelijkheid benadrukken omdat ze dan misschien andere klanten afschrikken. Beloon de kindvriendelijke restaurants! Informeer het restaurant goed over jullie bezoek: vermeld aantal en leeftijd van de kinderen. Als je de reservatie niet zelf gemaakt hebt, neem dan toch de vrijheid om het restaurant te contacteren. Het restaurant zal het ongetwijfeld appreciëren dat ze die informatie krijgen.Informeer jezelf over het restaurant. Is er een speeltuin? Een binnenspeeltuin? Een buitenspeeltuin? Zijn er klimtoestellen? Is er misschien een minigolf? Een tv-hoekje met dvd-speler? Vraag dan of je hun voorkeur-dvd mag meenemen.Verwittig de kinderen een dagje op voorhand dat jullie op restaurant gaan. Dat geeft hen tijd om wat te wennen aan die voor hen onverwachte en ongebruikelijke manier van eten. Voorkom dat ze denken dat het "lang aan tafel zitten" wordt: het moet voor hen "een feestje" blijven waar enkel niet te veel lawaai gemaakt mag worden omdat er nog andere mensen zijn. Zeg hen dat "de grote mensen" bijna altijd aan tafel zullen blijven zitten.Geef niet te veel details over wat hen te wachten staat. Beperk je tot algemeenheden en leg die uit in simpele termen. Gebruik bv. niet de woorden "voorgerecht, hoofdgerecht" maar zeg dat de borden en het servies een paar keer worden gewisseld. Zeg dat alles aan tafel wordt gebracht door andere mensen, dat je zelf niet moet koken, dat de kinderen niet moeten helpen om de tafel af te ruimen, dat de tafel er heel mooi zal uitzien", ...Neem zeker iets mee waarmee ze zich wat kunnen bezig houden: hun geliefd speelgoed (als het niet te groot en/of te lawaaierig is), een nieuw kleurboek, een nieuwe strip. Verpak het eventueel als kadootje - of maak een paar kleine kadootjes die je hen kan geven telkens ze het wachten beu worden. Computerspelletjes waar ze hypernerveus van worden laat je best thuis.

Eens ter plaatse

Laat de kinderen hun eigen plaats kiezen. Normaal zullen ze sowieso voor een plaats aan de zijkant van de tafel kiezen. Restaurant Sensunik AntwerpenGun ze dat plezier. Zet ze aan het werk. Geef ze een eigen menukaart, ook al staat er maar één kindermenu op. Als de bestellingen genoteerd worden, laat ze dat zelf doen - ook al vlot het de eerste keer niet echt. Kinderen drinken graag melk. Verplicht ze dus niet om cola of een andere frisdrank te drinken.Motiveer ze om wat anders te bestellen dat de gebruikelijke vol-au-vent met frietjes. Zeg dat ze ook eens het grote-mensen-menu moeten lezen. Vraag aan de ober of het mogelijk is om kinderporties van dat grote-mensen-menu te krijgen of bv. één portie voor twee kinderen.Als ze het eten toch niet lekker vinden - bv. omdat het anders bereid is dan ze gewoon zijn - dwing ze dan niet om het op te eten. Focus op het dessert: een ijsje! En kijk vooruit en vraag "zullen we de volgende keer iets anders bestellen?".Maak er een familie-happening van. Spendeer de tijd die je thuis moet spenderen aan praktische zaken nu aan gezelligheid met de kinderen. Zo leren kinderen dat eten meer kan zijn dan alleen maar je mond volstoppen. Geef ze seker voldoende aandacht als met meerdere andere volwassenen aan tafel zit en in gesprek bent.Wees positief en geef regelmatig complimentjes: "ik vind het leuk dat je zo rustig bent", of "het gaat goed met mes en vork hé". Als er iets verkeerd gaat, dramatiseer dat niet. Grote mensen stoten ook wel eens hun glas om.

En eens terug thuis

Bespreek het restaurantbezoek op een ogenblik dat ze vrolijk zijn: dan is de kans het grootst dat ze ja zullen zeggen als je hen vraagt of ze nog eens op restaurant willen.Vraag hen meteen of ze nog eens naar hetzelfde restaurant terug willen. Als dat praktisch niet mogelijk is heb je meteen een vergelijkingspunt voor de volgende keer.

Ons overzicht met de kindvriendelijke restaurants bestaat uit twee delen: eerst vermelden we de EETIKET-restaurants: dat zijn bekroonde, kindvriendelijke restaurants. En dan geven we een grotere selectie. Uiteraard is onze lijst onvolledig: geef ons gerust een seintje als je vindt dat een bepaald restaurant er zeker bij moet.

 

1. Lijst met de EETiKET Restaurants 2009 2010 2011

Enkel jaren geleden nam de Vlaamse overheid het initiatief voor De Week van de Smaak. Bedoeling is om zoveel mogelijk mensen op een toegankelijke wijze kennis te laten maken met smaak, bv. door hen te laten genieten van eten en drinken en van gastronomie. Vertrekpunt was een cultureel perspectief, met dus niet alleen aandacht voor de producten, maar voor het erfgoed, deverhalen en de studies.UitstapjesMetKinderen.be De Vlaamse overheid heeft de coördinatie van de Week van de Smaak toevertrouwd aan vzw Faro, het Vlaams steunpunt voor cultureel erfgoed (www.faronet.be). In 2008 werd daar EETiKet aan toegevoegd, een project dat kinderen (‘ketten’) in Vlaanderen en Brussel wil laten genieten van alles wat met tafelen te maken heeft: buitenshuis eten, gepaste tafelmanieren, de keuken van hun grootouders, nieuwe smaken, andere eetculturen, de geschiedenis van ons eten. Naast vorming via scholen werden ook de restaurants betrokken bij het project. Dat gebeurde o.a. via Eetiket restaurants: restaurants konden dat label krijgen als ze de doelstellingen van Eetiket en van het Vlaams steunpunt voor cultureel erfgoed daadwerkelijk ondersteunden. Voor 2009-2010 kregen er 55 restaurants het kindvriendelijke label Eetiket. We hebben die alle 50 vermeld in onze lijst met kindvriendelijke restaurants. De Week van de Smaak 2010 ging door van 11 tot 21 november 2010, maar in 2011 wordt er geen Week van de Smaak georganiseerd. Er zal dus wellicht geen restaurant-lijst Eetiket 2011 zijn. De commentaren bij onderstaande restaurants zijn die van EETiKET.

Dit zijn de EETiKET restaurants van 2009 - 2010 :

 • EETIKET-restaurants 2009-2010 Brussels Gewest:
 • 1000 Brussel : Comocomo: eten met je handen in trendy setting waar Spaanse gerechtjes je via een lopende band bereiken. n.v.d.r.: normale website comocomo.be is offline - voorlopige link via Dinnersite.be
 • 1000 Brussel : Het Warm Water: Knus eetcafé met gezonde Brusselse keuken, terrasje aan de straat en speelhoek op de eerste verdieping
 • EETIKET-restaurants 2009-2010 Vlaams-Brabant (postcodes 1500-1999):
 • 1640 Sint-Genesius-Rode : Brasserie Kwadeplas : Rustieke brasserie gelegen in klein vogelrijk natuurgebied, met Belgische kaart, speelhoek en speeltuin.
 • 1654 Huizingen : BoelekeWis : Landhuis met familiaal karakter en Belgische spijskaart, speelruimte rondom en speelkamer binnen.
 • 1745 Opwijk : Peter´s Resto : Restaurant en taverne aan kleine prijzen en gemoedelijke sfeer, met terras en speelhoek.
 • 1785 Brustegem-Merchtem : Mayabee : Bistro-restaurant voor fijn samenzijn, met kaart vol verse bereidingen, elke 14 dagen weer anders.
 • EETIKET-restaurants 2009-2010 provincie Antwerpen:
 • 2000 Antwerpen : Comocomo : Eten met je handen in trendy setting waar Spaanse gerechtjes je via een lopende band bereiken. n.v.d.r.: normale website comocomo.be is offline - voorlopige link via Dinnersite.be
 • 2018 Antwerpen : Sensunik : Verzorgd business- en familierestaurant met kinderparadijs en animatrices.
 • 2070 Zwijndrecht : Brasserie Brasseur : Brasserie met smulmenu's, speeltuin, kleurige speelzolder en animatrices.
 • 2220 Heist-op-den-Berg : ´t Eetkafee : Knus eetkafee met wereldkeuken, buiten lonkt de “berg” om eindeloos op te spelen.
 • 2460 Kasterlee : Potiron : Verzorgd gastronomisch restaurant met uitgebreide kinderkaart en verse bereidingen.
 • 2530 Boechout : De Jongste Telg : Ruime bistro gelegen in prachtig park met riant terras, speeltuin en mini-zoo met kangoeroes.
 • 2800 Mechelen : ´t Oud Conservatorium : Hoogstaande bistrokeuken aan democratische prijzen, troef in gezelschapsspelletjes voor aan tafel. n.v.d.r.:normale website is offline - voorlopige link via Dinnersite.be
 • 2800 Mechelen : Ristorante La Loggia. Italiaanse keuken waar alles draait om het gezellig samenzijn en genieten van gezonde, versbereide gerechten.
 • 2850 Boom : Brasserie Salpicon : Trendy en ongedwongen brasserie met veelzijdige menukaart en speelkamer voor de kids.
 • 2920 Kalmthout (Heide) : Keienhof: Fraai restaurant tegen de Kalmthoutse heide met prachtige tuin en kraakverse menu's.
 • EETIKET-restaurants provincie Vlaams-Brabant (postcodes 3000-3499):
 • 3000 Leuven : Brasserie Improvisio : Ruime brasserie in moderne stijl met meerdere terrassen en speelkamer.
 • 3000 Leuven : Turquoise : Modern restaurant met Turks-Mediterrane keuken vol verse bereidingen, met terras en open keuken.
 • 3054 Vaalbeek : De Bibliotheek : Overnachten is ook mogelijk in dit klassiek gastronomische restaurant dat grenst aan het bos.
 • 3140 Keerbergen : Hof van Craynbergh : Gastronomisch klasserestaurant met veel speelmogelijkheden en kindermenu Ratatouille.
 • 3191 Hever-Boortmeerbeek : Spiga d’Oro : Luxueus familie- en zakenrestaurant met gastromische kaart in Frans-Italiaanse stijl.
 • 3200 Aarschot : ‘t Eetkafee : Fusionkeuken met buitenlandse (kinder)gerechten, kom zelf pizza's beleggen tijdens het pizza-bakuurtje.
 • EETIKET-restaurants 2009-2010 provincie Limburg:
 • 3500 Hasselt (Kiewit) : Puur Puur Natuurcafé : Hip restaurant met ecologische aanpak, gelegen op groen natuurdomein met kinderboerderij, vlinder- en kruidentuin.
 • 3530 Houthalen : De Hof : Huiselijk restaurant-taverne met speeltuin op groot grasveld en terrarium om kikkers in te ontdekken.
 • 3583 Paal-Beringen : Paal 26 : Grand café met groot terras, binnen- en buitenspeeltuin.
 • 3600 Genk : O’Geros: Genieten in stijlvolle ambiance van gezellig samenzijn en van heerlijkheden uit de Griekse keuken.
 • 3650 Dilsem-Stokkem : Vivendum: Sterrestaurant met aandacht voor de presentatie van het eten, kinderen genieten mee van luxe proevertjes.
 • 3680 Neeroeteren-Maaseik : Gasthof ´t Bakkemieske : Huiselijke taverne met aanbod in streekgerechten, met terras en buitenspeeltuin.
 • 3740 Bilzen : ’t Vlierhof : Klein en gezellig restaurant met familiale sfeer, grote kruidentuin en speeltuintje.
 • 3770 Genoelselderen-Riemst: Restaurant Sapere : Prachtige hoeve met mooi interieur, boerderijdieren en kunstzinnige dagverse keuken.
 • 3920 Lommel : Restaurants van De Vossemeren : Keuze uit verscheidene restaurants van familiepark Center Parcs, allemaal met speciale aandacht voor kinderen, vriendelijke bediening en gezonde, smakelijke menu’s.
 • 3990 Peer : Restaurants van Erperheide : Keuze uit verscheidene restaurants van familiepark Center Parcs, allemaal met speciale aandacht voor kinderen, vriendelijke bediening en gezonde, smakelijke menu’s.
 • EETIKET-restaurants 2009-2010 provincie West-Vlaanderen:
 • 8000 Brugge : Kurt´s Pan : Gastronomische keuken in knusse sfeer, vraag gerust naar speelgoed voor aan tafel.
 • 8020 Oostkamp : Brasserie Zonnebloem : Familiebrasserie met ruime keuze uit kindergerechten en vernieuwde binnenspeeltuin met klimwandje.
 • 8430 Middelkerke : La Fonda : Koffie- en eethuis met speelhoekje en achterin de zaak een terras waar men zich prompt in Spanje waant.
 • 8573 Tiegem : Landouw: Ruim restaurant met grillkeuken en saladebar, voorzien van knotsgekke speelruimtes, o.a. een spookhuis.
 • 8660 Adinkerke : Restaurant ´t Cabourke. Gastvrij restaurant vlakbij de Franse grens en de kust, met speelhoek en speeltuin.
 • 8670 Oostduinkerke : De Spelleplekke : Sympathiek en modern familierestaurant op de dijk van Koksijde met een mix van Belgische, Franse en oosterse gerechten.
 • 8730 Oedelem : ´t Zwarte veld : Frituur, tearoom en feestzaal, waar kinderen zowel binnen als buiten kunnen rondlopen en spelen.
 • 8750 Wingene :Den Haze : Stijlvol wine&dine-restaurant tussen de bossen en velden, met ruime buitenspeeltuin.
 • EETIKET-restaurants 2009-2010 provincie Oost-Vlaanderen:
 • 9000 Gent : Eetkaffee Multatuli : Knus eetkaffee met klassieke Gentse gerechten en wereldkeuken.
 • 9080 Lochristi : Villa Johanna : Licht en fris familierestaurant, met speelgoed voor aan tafel en ook visgerechten voor kinderen.
 • 9160 Lokeren : Taverne De Nieuwpoorthoeve : Kindgericht taverne-restaurant in een hoeve, met zonneterras, speeltuin en Belgische spijskaart.
 • 9200 Sint-Gillis-Dendermonde : Restaurant Puur : Gastvrijheid voorop in deze pure, gastronomische keuken, met terras en speeltuin.
 • 9240 Berlare : ´t Laurierblad : Klassiek gastronomisch luilekkerland waar klasse voorop staat, met ruim terras en kruidenserre.
 • 9700 Oudenaarde : ´t Land van Jan : Spelen en smullen in familiale brasserie zonder pretenties, met speelmogelijkheden voor alle leeftijden.
 • 9770 Kruishoutem : ´t Raadsel : Een oase van rust midden op het platteland, met speelhoek, groot zonneterras en zelfs een zwembadje.
 • 9880 Aalter : Bacchus : Where wine meets food, met mooi terras en weide met herten. Versheid troef.
 • 9940 Ertvelde : EETablissement De Cluysenaer : Gezellig eethuis met volle aandacht van de gastvrouw en verse, seizoensgebonden gerechten.
 • 9990 Maldegem : Elckerlijc : Modern barbecue- en grillrestaurant voor stoere eters, met grote (speel)tuin, kinderchampagne en rauwe dipgroentjes. Peter De Clercq is wereldkampioen barbecue.
 • vermelding als EETiKeT restaurant 2009/2010, maar inmiddels gestopt als restaurant:
  • 2470 Retie : Bistro Pas-Vite : Stijlvol, eigentijds restaurant met ruime culinaire keuze, speelgoed voor aan tafel en fijne tuin. Herhaling: gestopt.
  • 2880 Bornem : De Gouwe Luzze : Kinderen staan centraal in dit gemoedelijke eetcafé met wereldkeuken en uitgebreide speelmogelijkheden, zowel binnen als buiten. Herhaling: gestopt.
  • 8460 Oudenburg-Roksem : Jan Breydel : Restaurant met gezellige inrichting, speeltuin en populaire piraten-cocktail voor kinderen op de drankkaart. Herhaling: gestopt.

De Eetiket lijst van 2009-2010 kan je ook bekijken op deze webpagina van de Week van de Smaak (de website eetiket.be is wellicht offline: http://www.eetiket.be/)

 

3. En tenslotte 

Je kan met de kids ook gaan eten in het restaurant of cafetaria van een speeltuin, want die zijn altijd kindvriendelijk. Wellicht moet je (mag je) dat dan combineren met een bezoek aan de speeltuin of het ballenbad zelf. Hier vind je ons overzicht binnenspeeltuinen en buitenspeeltuinen. En ook veel bowlings hebben een kindvriendelijk restaurant.

Hopelijk is onze lijst met kindvriendelijke restaurants ook nuttig als je op zoek bent naar een restaurant voor een verjaardagsfeestje.

Ken je nog een kindvriendelijk restaurant dat niet in onze lijst staat? Meld het ons! Restauranthouders: vermelding op deze site is gratis!

Marie-Siska (Knokke-Heist)
 vermelding op deze pagina is gratis: Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien.