HomeTIP! - Dagje uit met kinderen naar zee

Naar zee

In dit topic vind je de volgende hoofdstukken:

 1. Data vuurwerk aan zee
 2. Data avondmarkten aan zee
 3. Alle evenementen aan zee (met focus op kinderen)
 4. Havenrondvaarten, boottochten op zee en zeiltochten
 5. De kusttram
 6. Gratis veerdiensten in Oostende en Nieuwpoort
 7. Met de trein naar zee : dienstregeling van de NMBS
 8. Met de auto naar zee
 9. Weerbericht voor de kust
 10. Getijdentabel (eb-vloed)
 11. Kunst aan de Kust : Beaufort04
 12. De kustgemeenten en hun websites
 13. Portaalsite De Kust†

1. Data vuurwerk aan zee

 • (data 2013 nog niet beschikbaar†)

2. Data avondmarkten aan zee

 • (data 2013 nog niet beschikbaar).

3. Alle evenementen aan zee (met focus op kinderen)

3.1. Meerdaagse evenementen aan de Kust

 • dagelijks:†het zeilschip Mercator, het opleidingsschip van de marine, ligt†in het Mercatordok (tussen het station en het stadhuis van Oostende). Het enorme zeilschip†kan alle dagen van het jaar bezocht worden tussen 10u en 17u. Een bezoek kost 4 Euro voor volwassenen en 2 Euro voor kinderen van 6j tot 12j. Kinderen tot en met 5 jaar mogen gratis op het schip. De Mercator is gesloten op 24 dec 2012, 25 dec 2012, 31 dec 2012 en 01 jan 2013. Link: Zeilschip-Mercator.be

3.2.†Evenementen aan de Kust: overzicht volgens datum†

 • van april tot november vind je hier de agenda met activiteiten aan zee.

4. Havenrondvaarten, boottochten op zee en zeiltochten

Hou er rekening mee dat kinderen gemakkelijk zeeziek kunnen worden. Bespreek vooraf met de rederij of de verhuurder wat de mogelijkheden en voorwaarden zijn voor kinderen.

4.1. UitstapjesMetUitstapjes.beAmfibieboot Normandie (zeetochten.be) :

 • boottochten van een half uur op de Noordzee, met de Normandie (amfibie-boot). De prijs voor 2011 was 5 Euro p/p. Tijdens het jaar: enkel tijdens het weekend, enkel vertrek uit Sint-Idesbald. Tijdens juli en augustus komt de Normandie naar Nieuwpoort-Bad (op maandag), naar Oostduinkerke (op dinsdag), naar De Panne (op woensdag), naar Sint-Idesbald (op donderdag), naar De Panne†(op vrijdag) en naar Koksijde of Sint-Idesbald (op zaterdag en/of zondag). Meer informatie en reservatie: zeetochten.be / Rodeo.

4.2. Rederij Seastar (Nieuwpoort):

 • Havenrondvaarten op de monding van de IJzer te Nieuwpoort, ijzertochten tussen Nieuwpoort, Diksmuide en Ieper. Meer informatie en reservatie: Seastar.be

4.3. Magic Sailing :

 • Zeiltrips vanuit Nieuwpoort. Dagtrip: 09u-17u, richtprijs 60 Euro p/p (picknick inbegrepen). Weekendformule met overnachting aan boord: richtprijs 160 Euro p/p. Meer informatie en reservatie: Magic Sailing.

4.4. Zeiltochten met de Hanne :

 • Halve dag (09u30-13u of 13u30-17u), dagtrip (09u30-17u) of meerdaagse zeiltrip. Richtprijzen: halve dag 50 Euro p/p, dagtrip 80 Euro p/p. Weekend-zeiltrips en meerdaagse trips ook mogelijk. Meer informatie en reservatie: Hanne (Hans en Anne Heuninckx-Naessens).

4.5. As-Tian Zeilcharters Adventure & Sailing :

 • Dagtrips (09u30-17u) vanuit Nieuwpoort, bv. naar Oostende of Duinkerke. Richtprijs 80 Euro. Ook meerdaagse trips mogelijk. Meer informatie en reservatie: Adventure & Sailing Zeilcharters - As-Tian.

4.6. The Outsider Coast (Nieuwpoort) :

 • Organiseert tientallen activiteiten aan de kust, zoals Zeekajak (niveau +16j), Kajak op de binnenvaart in Nieuwpoort (niveau +10j), Reuzenkano op de binnenvaart (voor iedereen), Vlottentocht (niveau +10j), Zeeraften (niveau +16j en 100m kunnen zwemmen), Zeilwagenrijden (in Westende, niveau +14j). Meer informatie en reservatie: The Outsider Coast.†

5. de kusttram in RaversijdeDe kusttram

 • De kusttram - een tram van de Vlaamse Vervoersmaatschappij De Lijn - verbindt De Panne met Knokke-Heist (in beide richtingen). Er is een kusttram†elke 20 minuten†- en tijdens de schoolvakanties zelffs elke 15 minuten.
 • De eerste trein vertrekt uit De Panne rond 05u 's ochtends en uit Knokke-Heist rond 05u30 's ochtends.
 • De laatste tram die de volledige route doet vertrekt rond 23u30, maar daarna zijn er nog enkele trams met beperkte route, zoals de X-tra.

Nuttige links i.v.m. de Kusttram:

6. Gratis veerdiensten in Oostende en Nieuwpoort

Zowel in Oostende als in Nieuwspoort zijn er bij het begin van het zomerseizoen 2011 nieuwe veerboten in dienst genomen. De overzetdienst is gratis en de veerboten varen dagelijks over en weer, van zonsopgang tot zonsondergang. De veerboten zijn 50 meter lang en 5 meter breed en kunnen 50 voetgangers en 20 fietsen vervoeren. Bij het ontwerp werd ook aandacht besteed aan de veiligheid voor kleine kinderen, en de veerboten zijn ook toegankelijk voor rolstoelgebruikers. Er worden drie nieuwe veerboten ingezet: in Oostende zijn dat de "Roger Raveel" en "Het Rode Vierkant, en in Nieuwpoort is dat "De Nieuwe Visie".

 • Uurregeling veerboten van vorig jaar:
  • winterregeling (1 jan 2012 tot en met 31 maart 2012): 07u45-13u00 en 13u30-18u15
  • lente- en zomerregeling (1 april 2012†tot en met 30 sept 2012): 06u30-13u00 en 13u30-18u30 en 19u00-21u00
  • winterregeling (1 okt 2012 tot en met 31 maart 2013): 07u45-13u00 en 13u30-18u15
  • het tijdstip†van de laatste overzetdienst†is dat van†aankomst op het eindpunt
 • Opstapplaatsen veerboten (info van vorig jaar):
  • In Oostende : van het centrum (Visserskaai ter hoogte van Noordzee-aquarium) naar de Oosteroever (Maritiem Plein / Vuurtorendok) - en terug uiteraard.
  • In†Nieuwpoort : iIn de haven, tussen de twee oevers van de IJzer in de havengeul. Linkeroever: langs de Paul Orban-promenade (= de wandel- en fietsweg langs de havengeul). Rechteroever: naast het natuurgebied IJzermonding (= het vroegere militaire domein).
 • Meer informatie :

7. Met de trein naar zee : dienstregeling van de NMBS

Vermijd de files op de snelwegen en op het viaduct van Vilvoorde. Zoek geen uren naar een parkeerplaats aan de kust: neem de trein naar zee. En combineer eventueel de treinreis met de kusttram.

8. Met de auto naar zee

9. Weerbericht voor de kust

9.1. kustweerbericht.be

 • Op de website Kustweerbericht.be vind je het weerbericht voor de kust voor vandaag, alsook een weersvoorspelling voor de volgende dagen. Het weerbericht wordt opgesplitst in twee regio's: de Westkust en de Oostkust. De Westkust is de regio van De Panne, Koksijde, Nieuwpoort en Middelkerke tot Oostende. De Oostkust is de regio van Oostende, Bredene, De Haan, Blankenberge en Zeebrugge tot Knokke-Heist.
 • Op kustweerbericht.be vind je nog heel wat andere heel nuttige informatie zoals de golfhoogte, de UV-index, het aantal uren zonneschijn en de temperatuur van het zeewater.
 • Ook leuk: je vindt er ook een Webcam - op Nieuwpoort, Oostende en Zeebrugge.
 • De website kustweerbericht.be is een initiatief van het Oceanografisch Meteorologisch Station (OMS) in Oostende. Het OMS maakt deel uit van de Vlaamse Hydrografie, op haar beurt een onderdeel van de afdeling Kust van het Agentschap Maritieme Dienstverlening en Kust van de Vlaamse Overheid.

9.2. VRT - teletekst blz 304

9.3. VTM - teletekst

9.4. weeronline.be

10. Getijdentabel - eb en vloed

INFO 2012 : Kennis van het tijdstip van laagwater (eb) en hoogwater (vloed) is van levensbelang voor de scheepvaart, die moet afrekenen met ondiepten en zandbanken. Voor toeristen is het niet van levensbelang, maar het is wel heel leuk om te weten wanneer jouw kinderen op het strand hun zandkastelen moeten bouwen. De Vlaamse Hydrografie heeft op haar website een downloadlijst met de voorspellingen voor Nieuwpoort, Oostende, Blankenberge, Zeebrugge,Vlissingen, Prosperpolder, Antwerpen en Wintam. Die algemene infopagina vind je hier. Vlaamse Hydrografie geeft ook een (gratis) getijboekje uit dat je gratis kan afhalen in de Toeristische Diensten van Blankenberge, Nieuwpoort, Oostende en†Zeebrugge. Wie niet kan wachten tot hij/zij aan zee is kan dat boekje nu al†downloaden via deze link. Het is een boekje†van 68 blz, en voor wie dit via een smartphone wil doen: opgelet: pdf van 900 Kb.

11.1. Beaufort04 : Kunst aan de Kust 2012 voor kinderen

INFO 2012 : Het is dit jaar de vierde keer dat "Beaufort" georganiseerd wordt, een triŽnnale van hedendaagse kunst aan de kust. Dit jaar presenteren 30 kunstenaars uit iedere lidstaat van de Europese Unie exclusief werk ergens langs de Vlaamse kust. De volledige agenda vind je wat verder, want eerst hebben we aandacht voor de kinderactiviteiten tijdens Beaufort 4:

Beaufort 04 heeft†een aparte webpagina met (kunst)activiteiten voor kinderen. Daarvoor krijgt Beaufort04 de hulp van Bo, een zeemeeuw die kinderen de weg wijst naar leuke kinderactiviteiten tijdens Beaufort04. En ook de bekende Vlieg komt de kinderen ter hulp: zo is er tijdens 9 weekends van de grote vakantie in ťťn van de kustgemeenten een schattenjacht waarbij de deelnemers geholpen worden door Vlieg.

Workshop "Family Mapping" - INFO 2012 :

 • Op verschillende woensdagnamiddagen van april tot augustus 2012 kunnen kinderen tussen 8 en 12 jaar in het NAVIGO-museum (= het visserijmuseum van Oostduinkerke) een echt kunstwerk maken. Ze krijgen er hulp van kunstenares Melita Couta en ze leren hoe ze zelf hun eigen familie in kaart kunnen brengen! Samen met mama, papa, opa of oma denken kinderen na over wie ze zijn, waar ze vandaan komen en wie daar allemaal bij kwam kijken. En zo bouwen ze zelf aan hun eigen levensverhaal!
 • De Workshops gaan door op woensdagnamiddag 4 april 2012, 18 april 2012, 30 mei 2012, 4 juli 2012, 25 juli 2012 en 1 augustus 2012. Deelname kost 1 Euro en de kinderen moeten begeleid worden door een (groot)ouder. Vooraf inschrijven bij het Visserijmuseum is verplicht.

Link 1: Visserijmuseum.be - Link 2: Beaufort04.be/kids

Schattenjacht - INFO 2012 :

 • Bo (de pientere zeemeeuw) en Vlieg nemen de kinderen vanaf 3 jaar mee op schattenjacht aan de kust. Tijdens de zomermaanden zijn er 9 schattenjachten, waarbij de kinderen tussen alle kunstwerken van Beaufort04 op zoek gaan naar de schatkist (x9 dus).
 • Deelname is gratis en de schattenjacht is mogelijk tussen 10u en 17. Dit zijn de data en de plaatsen van schattenjachten:
  • zondag 1 juli 2012 : Blankenberge
  • zaterdag 14 juli 2012 : Zeebrugge
  • zondag 22 juli 2012 : Koksijde
  • zaterdag 28 juli 2012 : De Haan
  • zondag 5 augustus 2012 : Middelkerke
  • zaterdag 11 augustus 2012 : De Panne
  • zondag 19 augustus 2012 : Oostende
  • zaterdag 25 augustus 2012 : Bredene
  • zaterdag 1 september 2012 : Nieuwpoort

Meer informatie: Beaufort04.be/kids

11.2. Beaufort 04 TriŽnnale - INFO 2012

Je vindt alle activiteiten van de 'grote' kunst-triŽnnale Beaufort04 van 31 maart 2012 tot en met 30 september 2012 in deze kustgemeenten:

 • Blankenberge
  • Martine Feipel & Jean Bechameil - Strand aan de Westzijde van de pier
  • Folkert De Jong - Paravang - Havenstraat/Franchommelaan
  • Dalila GonÁalves - Kerkplein en Belle Epoquecentrum - Hoogstraat/Onderwijsstraat, Elisabethstraat 24
 • Bredene
  • Paolo Grassino - Mec Staf Versluys - Kapelstraat 76
  • Paolo Grassino - Tussen strand en duinen, nabij strandpost 6 'de Duinpan'
  • Nick Ervinck - Langs de Spinoladijk, ter hoogte van strandpost 1 'Turkeyen'
  • Flo Kasearu - Strand bij strandpost 1 'Turkeyen'
 • De Haan / Wenduine
  • Marco Casagrande - Strand Wenduine, ter hoogte van Chalet West-Hinder
  • Jeppe Hein - Dijk De Haan, ter hoogte van het Christianaplein
  • Bernar Venet - Dijk Wenduine - Rotonde
 • De Panne
  • Norbert Francis Attard - Gemeentehuis - Zeelaan 21
  • Isaac Cordal - Villa Le Chalutier - Bortierlaan 25
  • Michal Gabriel - Strand aan Zeedijk en Canadezenplein
 • Koksijde / Oostduinkerke
  • Zilvinas Kempinas - Natuurreservaat de Hoge Blekker, duinen voor de villa - Panoramalaan 1
  • Jaume Plensa - Archeologische site van Abdijmuseum Ten Duinen 1138 - Koninklijke Prinslaan 6-8
  • Claire Fontaine / Brody Neuenschwander - Abdijkapel Ten Bogaerde - Ten Bogaerdelaan 12
  • Melita Couta - Strand Sint-Andrť Oostduinkerke - Einde Gillis Scottlaan
  • Melita Couta - NAVIGO - Pastoor Schmitzstraat 5
 • Middelkerke / Westende
  • Magdalena Abakanowicz - Strand Westende - Koning Ridderdijk, Strandlaan
  • Ivars Drulle - Strand ter hoogte van Hotel Belle Vue - Zeedijk 300
  • Adrian Ghenie - Sint-Theresiakapel Westende - Badenlaan 112
 • Nieuwpoort
  • Nedko Solakov - Villa Hurlebise - Albert I-laan 110
  • Les FrŤres Chapuisat - Strand ter hoogte van het Loodswezenplein
  • Hans Op de Beeck - Munitiedepot Bommenvrij - Schoolstraat 48
 • Oostende
  • Jannis Kounellis - Drie Gapers - Koning Boudewijnpromenade
  • Arne Quinze - Dijk ter hoogte van het Zeeheldenplein (vanaf mei)
  • Bijdrage Mu.ZEE - Gevel Mu.ZEE - Romestraat 11
 • Zeebrugge
  • Stefan Sous - Admiraal Keyesplein
  • Michael Johansson - Nabij de Royal Sailing Club - Omookaai
  • Erwin Wurm - St. George's Day Promenade - Zeedijk

Meer info: Beaufort04.be

12. De kustgemeenten en hun websites

We vermelden hieronder de links naar de officiŽle websites van de gemeenten zelf, en waar mogelijk ook een link naar hun Dienst voor Toerisme. Terloops: is het Vlaamse Kust of Belgische Kust? Volgens de huidige minister voor Toerisme is het Vlaamse Kust.

13. Portaalsite De Kust

Heb je nog niet gevonden wat je zoekt? Kijk dan eens op www.dekust.be, de officiŽle portaalsite van de Vlaamse kust.

Niettegenstaande we ons uiterste best hebben gedaan om deze agenda correct samen te stellen kunnen we niet verantwoordelijk gesteld worden voor eventuele fouten. Contacteer dus voor alle veiligheid de website van de betrokken gemeente.†En tenslotte nog een bericht voor alle medewerkers van alle toeristische diensten van alle kustgemeenten:†vermelding op deze site is gratis!

Evenementen kan je gratis aanmelden via† Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien.