HomeOntspanningLuchtvaart - luchthavens - vliegmeetings

Luchtvaart - luchthavens - vliegmeetings

Vliegtuig spotten - kijken naar vliegtuigen op luchthavens

1930 Zaventem - Brussels International Airport

 • Brussels Airport heeft drie runways die zowel gebruikt worden als start- en/of landingsbanen. Welke baan gebruikt wordt voor het opstijgen en welke baan voor het landen wordt telkens bepaald door de windrichting van het ogenblik. In luchtvaartmiddens worden de start- en landingsbanen aangeduid met codes; voor Zaventem zijn dat 02/20, 07L/25R en 07R/25L. Elk van die zes codes verwijzen naar het beginpunt van de baan. Nabij elk van die zes plaatsen zijn er meerdere spottersplaatsen waar je de vliegtuigen heel gemakkelijk en van redelijk dichtbij kan zien. "De meeste vliegtuigen landen op 25L": wellicht weet je nu totaal niet waar je moet zijn voor 25L. Gelukkig zijn er forums waar je die informatie kan vinden. Via onderstaande links verneem je waar je moet zijn en wat je mag verwachten. Spotters gebruiken trouwens nooit de volledige naam "Brussels Airport", maar wel de professionele afkorting "BRU" of "EBBR".
 • de officiŽle homepagina van de luchthaven is BrusselsAirport.be
 • Flightlevel.be is een luchtvaartforum met de beste spotterskaart van de luchthaven. De overzichtelijke kaart van de luchthaven - en vooral de uitleg bij die foto - zijn eigenlijk verplichte lectuur voor wie in Zaventem vliegtuigen wil gaan bekijken, fotograferen en/of filmen.†Op de kaart staan meerdere spottersplaatsen aangeduid, en bij elke plaats†lees je wat je er zal zien en hoe je er geraakt. De uitleg is in het Engels zodat ze ook bruikbaar is voor buitenlandse vliegtuigspotters. Vooraf dit, om je wat te oriŽnteren: de blauwe ballonnetjes I en J op die kaart zijn spottersplaatsen ter hoogte van de bekende vertrekhal en aankomsthal - waar je het luchthavengebouw binnenkomt om in te checken als je op reis gaat of waar je iemand ophaalt die terugkomt van een vliegreis. Als je wat inzoomt op die kaart zie je trouwens net rechts van die ballonnetjes I en J de vliegtuigen aan de gate staan.
 • FlightLevel.be : Spottersforum. FlightLevel.be heeft een apart forum waar vliegtuigspotters foto's en ervaringen uitwisselen, maar om dat forum te bekijken moet je geregistreerd zijn als gratis member.
 • Luchtzak.be is de populairste Belgische luchtvaartsite, vooral voor professionelen uit de luchtvaartwereld. Het Engelstalig algemeen forum "Planespotters" van Luchtzak.be kan je bekijken zonder geregistreerd te zijn als member (ook al is dat gratis).
 • De aankomst- en vertrektijden van zowel de passagiers- als de cargovluchten kan je raadplegen op de website van de luchthaven:
 • Geleide bezoeken aan de luchthaven van Zaventem zijn mogelijk, maar enkel voor groepen en scholen, en enkel mits voorafgaande en heel strikte reservatie. Op deze webpagina van BrusselsAirport vind je alle nodige info.

2100 Deurne - Internationale luchthaven Antwerpen

 • Antwerpen heeft maar ťťn start- en landingsbaan (als we de grasbaan voor tweedekkers, parallel met die asfaltbaan, niet meetellen). Antwerpen heeft niet zoveel vluchten per dag; probeer je bezoek aan de luchthaven daarom te combineren met een bezoekje aan het vliegtuigmuseum Stampe & Vertongen.
 • OfficiŽle website van de luchthaven van Deurne / Antwerpen
 • Aviation Society of Antwerp vzw. Engelstalige website van de Antwerpse vereniging voor plioten, vliegtuigeigenaars en luchtvaartfanaten.
 • Klik in de linkernavigatiebalk van de homepage van ASA op "Traffic (current month)" om te zien welke vliegtuigen er in Antwerpen zoal te zien zijn.
 • aankomst en vertrek ANR/EBAW Antwerpen: via VRT teletekst p. 382/1 en 382/2

8400 Oostende - Internationale luchthaven Oostende

 • Oostende is een luchthaven die zich specialiseert in cargo, maar die dagelijks ook een paar passagiersvluchten (chartervluchten) heeft.
 • OfficiŽle homepage van Oostende International Airport OST/EBOS
 • Westwings.be is een uitstekende website over luchtvaart in de provincie West-Vlaanderen. Hun informatie over Oostende vind je hier.
 • In de linkernavigatiebalk van deze WestWings-webpagina over OST/EBOS zie je een link naar Spotting@EBOS. Daar vind je tien spottersplaatsen waar je de vliegtuigen het beste kan zien.
 • Aankomst en vertrek OST/EBOS : via VRT teletekst p. 383/1 en 383/2

8560 Wevelgem - Internationale luchthaven Kortrijk

 • Kortrijk/Wevelgem is een zakenluchthaven: hier zal je dus vooral†sportvliegtuigen en†zakenjets zien.
 • OfficiŽle homepagina van de luchthaven van Wevelgem KJK/EBKT
 • Westwings.be is een uitstekende website over luchtvaart in de provincie West-Vlaanderen. Hun informatie over Kortrijk-Wevelgem vind je hier.
 • In de linkernavigatiebalk van deze WestWings-webpagina over KJK/EBKT zie je een link naar Spotting@EBKT. Daar vind je vijf spottersplaatsen waar je de vliegtuigen het beste kan zien.

Ballonmeetings

 • zaterdag 30 juli 2011 : Eeklo : Meetjeslandse Balloonmeeting. Tientallen heteluchtballonnen stijgen tegelijk op en kleuren zo de hemel. Er is mogelijkheid om mee te varen, al bespreek je dat best vooraf. Het juiste uurschema vind je op de website van het organisatiecomitť = Meetjeslandse Ballonmeeting.
 • 2-3-4 september 2011 : Sint-Niklaas : Vredefeesten. Tijdens dit driedaags festival zijn er zo'n 50 heteluchtballons, gasballons en speciale-vormen-ballons die vijf keer opstijgen: ťťn keer op vrijdag, twee keer op zaterdag en twee keer op zondag. Ook leuk voor de kinderen: op zaterdagavond is er om 23u muzikaal vuurwerk. Link 1: algemene pagina Vredefeesten.be. Link 2: direct naar het programma van 2-3-4 september 2011.
 • juli 2012 : 2250 Olen : Ballonmeeting. De meeting werd niet georganiseerd in 2011, maar staat wel gepland voor juli 2012.

Luchtvaart meetings - luchtvaartshows

 • zaterdag 13 en zondag 14 augustus 2011 : 28ste Internationale Oldtimer Fly Inn in 3290 Schaffen (Diest). De Aero Club van Diest verwacht honderden oldimers uit heel Europa, gaande van de Antwerpse SV4 tot de Boeing Stearman. Een Fly Inn is geen grote luchtshow met een specifiek tijdschema, maar een vlieghappening waar oldtimers gedurig aan landen en opstijgen, en vaak ook acrobatische kunsten uithalen. De toegangsprijs bedraagt 8 Euro en de Oldtimer Fly Inn is gratis voor kinderen jonger dan 12 jaar. En wat ook leuk is: de laatste jaren zijn er ook tientallen oldtimer auto's te bewonderen. Meer informatie: Diest Aero Club.
 • vrijdag 16 september 2011 ťn zondag 18 september 2011 : 35ste Sanicole Airshow in 3940 Hechtel-Eksel. Grote militaire luchtshow op de luchthaven van Hechtel-Eksel. Op vrijdagavond 16 september 2011 is er een sunset airshow (18u-20u). En op zondag 18 september 2011 is er dan de eigenlijke meeting (10u-18u) van Vliegclub Sanicole, met o.a. F16's, een SeaKing, de Red Devils, Spitfires, de Breitling tweedekker, enz. Naast de "vliegende" vliegtuigen en helikopters is er ook nog een statische show, met o.a. een reuzegrote Chinook helikopter van de Nederlandse luchtmacht, een Alouette helikopter van de Belgische luchtmacht en een B-Hunter, een onbemand verkenningsvliegtuig. Kinderen jonger dan 8 jaar mogen gratis binnen op de Sanicole show. Jonge luchtvaartfanaten tussen 8 en 14 jaar oud betalen 8 euro in voorverkoop en 10 euro aan de kassa. Voor alle bezoekers ouder dan 14 jaar geldt het volwassenentarief: 16 euro in voorverkoop voor 31/08, 20 Euro in voorverkoop voor 15 september en 25 Euro aan de kassa. Meer informatie: Sanicole.com
 • zaterdag 24 september 2011, 14u-16u : Stampe & Vertongen Motorendraaidag, luchthaven Deurne/Antwerpen. Dit is geen vliegmeeting: de piloten testen enkel de motoren van de tweedekkers die Jean Stampe en Maurice Vertongen gebouwd hebben. Uiteraard zijn er heel wat tweedekkers die dat in formatie in de lucht doen. Meer informatie: SV-museum.
 • Juli 2012 : Koksijde Air Show. Grote militaire vliegshow die elk jaar meer dan 100.000 bezoekers lokt. De vorige editie was op 6 en 7 juli 2011.

Luchtvaart - musea

 • Stampe & Vertongen museum - luchthaven Deurne/Antwerpen. Geen groot museum, maar toch een indrukwekkende verzameling van een tiental oldtimers zoals de SV4 en zelfs een Fokker driedekker. Normale openingsuren: zaterdag en zondag, 14u-17u. Kinderen -10j gratis, jongeren 10j-18j 1,25 Euro, volwassenen 2,50 Euro, 65+ 1,25 Euro. Meer informatie: Stampe.be