HomeReizenOp reis met kinderen?

Op reis met kinderen?

Sunweb vakantie boeken met 50 euro korting? Klik hier voor een Sunweb kortingscode!

Een goede voorbereiding is de beste garantie voor een geslaagde vakantie met de kinderen. En voorbereiden betekent meer dan voldoende spelletjes meenemen voor onderweg: het begint al bij de keuze van de bestemming en de aard van de reis. Zo zal je voor een rondreis een compromis moeten zoeken tussen enerzijds wat de ouders verwachten van een rondreis (bv. cultuur en bezienswaardigheden) en anderzijds wat de kinderen verwachten van een meerdaagse vakantie: toffe uitstapjes, leuke activiteiten, speeltuinen, zwemmen. Dat je de reis moet aanpassen aan de leeftijd van de kinderen spreekt voor zich en als ouders weet je zelf het beste wat jouw kinderen kunnen en niet kunnen. Op dat aspect gaan we dus verder niet in (tenzij strikt noodzakelijk, bv. babyvoeding).

Op deze pagina bespreken we deze onderwerpen:

 1. Voorbereiding van de reis 
 2. Reistips voor lange autoritten
 3. Vliegtickets : algemene informatie
 4. Vliegen met kinderen : reistips voor korte en lange vluchten
 5. Wat raadgevingen voor op de reisbestemming zelf
 6. Denk aan de vakantiekleding!

 

1. Voorbereiding van de reis

 • Betrek de kinderen bij de planning van de reis! Als je een skireis aankondigt zal je geen tegenstand krijgen, maar om kinderen te overtuigen voor een rondreis in het buitenland zal je iets meer verbeelding moeten gebruiken. Probeer hen te betrekken bij de keuze van de bestemming, de reisroute, de overnachtingen, de samenstelling van het dagprogramma, enz.
 • Zoek vooraf detailinformatie over de reisbestemming die hen zeker zal interesseren: iets met dieren doet het altijd, en misschien vind je zelfs een safaripark of een kamelentocht in de buurt. Doen het ook altijd bij kinderen: zwemmen in warmwaterbronnen, een grote waterspeeltuin, een attractiepark, een heel bekende attractie (bv. de Eiffeltoren, bv. de scheve toren van Pisa). Zorg ervoor dat je alle informatie over daguitstappen e.d. vooraf (thuis dus) doorgenomen hebt, want eens ter plaatse zullen de kinderen meer aandacht opeisen dan ze thuis doen. Noteer dus thuis de openingsuren van attracties, musea, parken, kabelbanen, zwembaden, enz.
 • Selecteer vooraf een aantal hotels waaruit zij dan mogen kiezen - en aanvaard dat de sportfaciliteiten van het hotel voor hen belangrijker zijn dan het aantal sterren of de grootte van de kamer. Wissel de standaardhotels af met vakantiehuisjes, een chaletje, een gastgezin e.d. En vergeet zeker de campings niet: voor kinderen is dat zelfs de beste accommodatie omdat er dan een zwembad is, omdat ze vrij op de camping kunnen rondlopen, omdat er een speeltuin is, omdat er andere kinderen zijn, enz. Waar mogelijk, boek dan dezelfde overnachtingsplaats voor meerdere nachten: dat bespaart je inpakken en uitpakken.
 • Als je ergens een rondreis maakt, probeer de dagelijkse rijafstand te beperken tot de helft van wat je zou doen zonder kinderen.
 • Vraag op tijd de nodige reisdocumenten aan. Als je jouw reis boekt bij een reisbureau krijg je daar alle info, maar je kan het ook nakijken op speciale webpagina “Reisdocumenten” van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Daar vind je overigens een module waarin je per land kan opzoeken welk reisdocument je nodig hebt.
 • Onderzoek ook of er geen medisch bezwaar is. Voor heel wat landen buiten Europa moet je medicatie nemen (bv. anti-malaria-pilletjes), en voor enkele landen zijn zelfs inentingen verplicht (bv. tegen gele koorts). Een ramp is dat niet en voor elke inenting is er aangepaste medicatie voor elke leeftijd. Kijk dus vooraf even op de pagina Reisgeneeskunde van de website van het Tropisch Instituut Antwerpen of bespreek het met jouw huisarts.
 • Vergeet ook niet om tijdig aan het ziekenfonds het kaartje te vragen voor eventuele hospitalisatie in het buitenland. Maar opgelet: niet alle medische uitgaven zijn dan gedekt, en repatriëring voor een andere reden dan medisch valt er wellicht ook buiten. Om ook van al die zorgen verlost te zijn heb je dus een reisbijstandsverzekering nodig. Je kan zo’n polis tijdelijk afsluiten voor de duur van de reis, of je kan een jaarpolis afsluiten die alle reizen dekt. Opgelet: een “ongevallenverzekering” is niet wat het woord doet vermoeden, want een ongevallenverzekering vergoedt geen medische kosten in het buitenland, maar keert enkel een vergoeding uit bij overlijden of blijvende invaliditeit. Om veilig en zonder zorgen te reizen heb je dus echt een polis reisbijstand nodig, want die dekt medische kosten in het buitenland én vervroegde terugkeer wegens medische redenen of familiale omstandigheden. Je kan hiervoor een tijdelijke polis nemen (die enkel geldig is voor de duur van de reis) of je kan een jaarcontract nemen. Vraag info aan jouw reisagent of aan jouw verzekeringsmakelaar, of kijk eens op de website van Europ Assistance.
 • Een andere verzekeringspolis is de annulatieverzekering: die vergoedt als je moet annuleren wegens een reden die volgens de polis aanvaard wordt (bv. een ziekte die reizen onmogelijk maakt, bv. overlijden van een naast familielid). Let wel: een annulatiepolis geeft je enkel dekking tijdens de periode tussen de boeking en het vertrek. Op het moment van vertrek vervalt de polis.

 

 2. Reistips voor lange autoritten

 • Zorg ervoor dat jonge kinderen niet al te uitgerust aan een autorit beginnen: hoe sneller ze in de auto in slaap vallen, hoe relaxer de autorit voor de ouders wordt. Vertrek dus eerder om 07u ’s ochtends dan om 12u ’s middags. Kinderen tot ongeveer 10-12 jaar vallen doorgaans gemakkelijk in slaap in de auto, en zeker als je voor het nodige comfort hebt gezorgd: een kussentje als neksteun, een dekentje zodat ze het comfortabel warm hebben.
 • Nog belangrijker is dat jullie (de ouders) zélf uitgerust aan de trip beginnen. Ideaal is wanneer één van de ouders enkele dagen van tevoren overschakelt van dag- naar nachtritme zodat er ’s nachts kan gereden worden. De ouder die zich opoffert is dan misschien de eerst dag(en) van de vakantie wat minder fris, maar het weegt toch op tegen een veiliger verplaatsing naar de bestemming. Uiteraard moet de chauffeur af en toe eens afgelost worden. Idem voor de terugreis uiteraard.
 • Zorg zeker voor een verrassingsdoos. Verzamel gedurende enkele weken voor het vertrek stiekem een aantal goedkope, kleine spelletjes, pak die leuk in en stop die in de verrassingstas. Als de gevreesde vraag “is het nog ver?” komt kan je ze laten grabbelen, en naar gelang de kwaliteit van het kadootje zijn de ouders voor korte of lange tijd safe. Winkelketens zoals Wibra, Zeeman, Kruidvat en Action hebben regelmatig superaanbiedingen die voor die verrassingsbox van pas komen. En denk eraan: ook de terugreis kan lastig worden, dus deel alles niet uit tijdens het vertrek.
 • Voorzie ook één supercadeau dat als dusdanig aangekondigd wordt, bv. als jullie halverwege zijn. Dat kan een digitale sudoku zijn, of een nieuw boek of een dikke strip - maar in elk geval iets dat ze al in de auto kunnen gebruiken.
 • Woordspelletjes die je koppelt aan het verkeer vullen de tijd goed als je veel op snelwegen moet rijden. “Zoveel mogelijk nationaliteiten noteren”, of “dezelfde auto zoals de onze zoeken, maar met de nummerplaat van een ander land” is zeker bij filerijden aanbevolen. Heb je “en toen…” al eens geprobeerd? Begin zelf een verhaaltje te vertellen, en na een tijdje zeg je “en toen” en duid je iemand aan die verder moet vertellen. “Ja/nee” ken je zeker: om ter langst over een bepaald onderwerp vertellen zonder “ja” of “nee” te zeggen. En voor “ik ga op reis en ik neem mee…” heb je ook geen attributen nodig.  Noteer ook: “ik zie, ik zie, ik zie wat jij niet ziet” als mogelijkheid, evenals “om ter snelst een dier zoeken dat begint met de laatste letter van het vorig dier”. Speel ook eens “spiegelwoorden” zoeken: kok, pap, lepel, negen, redder, enz. De lijst met deze zgn. palindromen vind je op Wikipedia - en het kind dat Legovogel ontdekt wint de hoofdprijs.
 • Ga voor het vertrek met hen een voorraad snoep inkopen. Selecteer vooral de snoepjes die lang meegaan (zoals lollies) en probeer zoveel mogelijk suikervrij snoepgoed te vinden. Maar als dit niet lukt, maak er dan geen drama van. Hou die grote snoepzak wel zélf bij, en bedenk een spelletje wanneer ze af en toe een snoepje mogen vragen (bv. als ze een schaap, een koe én een paard hebben gezien).
 • Geef je niet zomaar gewonnen als één van de kinderen autoziekte of reisziekte heeft. Vaak helpt een pilletje (vraag raad aan jouw apotheker), maar soms doet een vitamientje wonderen als je zegt dat het een pilletje is om niet ziek te worden (voorwaarde is dan dat ze het vitaminedoosje niet herkennen). Betrouwbare informatie over reisziekte (wagenziekte) vind je op de website e-gezondheid.be
 • Reis je met heel kleine kinderen? Maak hun geliefde knuffel dan vast met een touwtje om hun pols zodat ze niet beginnen te huilen als beertje of poppemie op de grond valt.
 • Hoe ouder de kinderen zijn, hoe meer randapparatuur ze willen meenemen: iPod, smartphone, laptop, draagbare dvd-speler, spelcomputer, enz. Vaak kunnen ouders hen ervan overtuigen om dat niet mee te nemen door te zeggen dat het kan gestolen worden. Aanvaard de nieuwe media en de nieuwe technologie. Spelletjes op de gsm of computerspelletjes zijn misschien niet erg opvoedend, maar tijdens een autorit is het veel belangrijker dat ze zich niet vervelen en iets doen dat ze graag doen.
 • Kinderen van elke leeftijd houden van muziek, om het even of het Plop-liedjes, K3 of Justin Bieber is. Als ze een walkman of mp3-speler hebben, zorg dan voor voldoende batterijen. En als je speciaal voor de reis een nieuwe zou kopen, besteed dan iets meer geld zodat het ding meer dan één vakantie meegaat. Overigens: een eigen muziekspeler zal de wachttijden voor hen veel draaglijker maken.
 • Moet de laptop mee om ter plaatse emails te bekijken? Gebruik die tijdens de autorit dan als dvd-speler voor de kinderen. Je hebt dan wel wat extra voorbereiding nodig. Neem een stroomkabeltje mee dat op de accu werkt, voorzie een hoofdtelefoon en denk vooraf na over de plaats waar de laptop moet gezet worden. Als je een koelbox meeneemt is het deksel ervan de beste plaats.
 • Als de kinderen al een eigen gsm hebben, leg hen dan uit dat hun beltegoed na een kwartier op zal zijn als ze in het buitenland met hun leuke smartphone op internet gaan. Want het voordeel dat sommige Belgische operators bieden, zoals gratis Facebook, geldt enkel in België.
 • De lunchstop mag best eens pedagogisch niet verantwoord zijn: stop dus bij Mac Donalds - je vindt er in het buitenland gegarandeerd langs de snelweg. Het is niet de gezondste stop die je kan maken (maar wel hygiënisch veilig) en voor kinderen is het herkenbaar én zeker de leukste stop onderweg. Frietjes: natuurlijk (die van MacDonalds zijn naar ’t schijnt de minst ongezonde van allemaal).
 • Bespreek vooraf wie waar in de auto zal zitten. Wellicht hebben de kinderen hun vaste plaats achteraan, maar misschien kan je voor de reis eens iets totaal anders proberen: bv. één ouder achterin? Zo vermijd je dat er achteraan ruzie komt en je brandjes moet blussen.
 • Kopieer een grote kaart uit een atlas zodat de kinderen altijd weten waar ze zijn. Of nog beter: leer ze kaartlezen. Vraag ze om de naam van de volgende afrit of stad te zoeken. En laat ze onderweg opvallende herkenningspunten noteren die jullie moeten “helpen” om de weg terug naar huis te vinden.
 • Koop voor hen een heel goedkope digitale camera - maar wel eentje met geheugenkaartje. Laat ze naar hartelust fotograferen: dat lukt best als je voldoende reservebatterijen mee hebt. Zet die camera op de laagste resolutie zodat ze meer foto’s kunnen nemen. Is er maar één digitale camera voor heel het gezin? Maak dan vooraf een uurrooster wie wanneer mag (bv. na elke toiletstop wisselen).

3. Vliegtickets : wat algemene informatie

 • Informeer jezelf goed over de vluchtgegevens, en noteer dat de luchtvaart- en de reissector deze termen hanteren:
  • nonstop vlucht: de meest aangename vlucht, want je vliegt rechtstreeks en zonder overstap van A naar B. Dat is het geval voor bijna alle citytrips die vanuit Brussel worden aangeboden;
  • rechtstreekse vlucht of directe vlucht: als je dat leest zal er wellicht een tussenstop zijn in een ander land: om bij te tanken, om passagiers af te laden of op te halen, om de bemanning te wisselen, enz. Meestal mag je dan aan boord blijven, maar in sommige landen moet je van boord als er bijgetankt wordt;
  • met stopover, vlucht via, vlucht met overstap: hier vlieg je eerst van Brussels Airport naar een andere luchthaven, en daar stap je over op een ander vliegtuig (al dan niet van dezelfde maatschappij). Dat is bv. het geval voor wie vanuit Brussel naar Latijns-Amerika of Zuid-Afrika vliegt. Echt leuk is een overstap niet, maar als het de enige mogelijkheid is om in een bepaald land te geraken is het maar zo. Neem dan voldoende tijd tussen de twee vluchten zodat je niet moet hollen en zodat er ook een veiligheidsmarge is voor de transfer van de bagage. Want volgens ons is twee of drie uur wachten in een luchthaven minder erg dan ergens in een ver en onbekend land toekomen zonder bagage;
 • zie je geen detailbeschrijving van de vlucht? Opgelet dan, zeker als het een verre bestemming is. De kans is groot dat je dan ergens zal moeten overstappen, maar wegens plaatsgebrek - en soms ook omdat dit mogelijke klanten kan afschrikken - zie je in sommige reisbrochures weinig details over de vlucht. Als je dus ergens leest “vlucht van Brussel naar Timboektoe”, vraag dan de details;
 • let bijzonder goed op de reisdocumenten, want je moet zowel voldoen aan de voorwaarden van het land van bestemming als de voorwaarden van de luchtvaartmaatschappij. En die vragen altijd een identiteitsbewijs: de tijd dat het volstond dat kinderen in het paspoort van hun ouders stonden is al lang voorbij! In principe moeten kinderen altijd dezelfde reisdocumenten hebben als hun ouders. Als een identiteitskaart volstaat (bv. voor de EU-landen) hebben kinderen onder de 12 jaar een kids-ID nodig; kinderen vanaf 12 jaar moeten dan reizen met hun eigen identiteitskaart. Opgelet: als je naar een land reist dat de Belgische kids-ID niet erkent moet je een internationaal reispaspoort voor de kinderen kopen, ook al volstaat voor de ouders een gewone identiteitskaart. Bij twijfel, vraag dan uitleg aan de dienst burgerlijke stand van jouw gemeente.

4. Vliegen met kinderen : reistips voor korte en lange vluchten

 • Waarom doen kinderen vervelend tijdens een vlucht? Meestal omdat ze zich vervelen, omdat ze honger hebben, omdat ze dorst hebben, omdat ze bang zijn, omdat ze moe zijn of omdat ze zich hulpeloos voelen. Anticipeer dat, en zowel de vliegreis als de rest van de vakantie worden een onvergetelijke belevenis voor heel de familie! Want vliegen en vliegtuigen vinden (bijna) alle kinderen spannend en leuk.
 • Algemeen principe voor vluchten binnen Europa: boek indien mogelijk dagvluchten. Want ook al mis je dan bij de vertrekvlucht en de terugvlucht een halve of zelfs een hele dag vakantie in Spanje of Italië: een vakantie die begint met goedgeluimde kinderen is leuker dan een vakantie met kinderen die moeten recupereren van een vermoeiende vliegreis. Reken maar even uit hoe vroeg je de kinderen moet wekken voor een vlucht die om 09u vertrekt.
 • Algemeen principe voor lange vluchten en intercontinentale vluchten: boek indien mogelijk een nachtvlucht. Kinderen vallen immers sowieso in slaap als ze moe zijn - ook op een vliegtuig - en hun dag-nacht-ritme wordt dan niet te erg verstoord. Soms is een dagvlucht de enige mogelijkheid die een luchtvaartmaatschappij of een long haul chartermaatschappij biedt: dan is het maar zo. Zorg dan zélf voor voldoende ontspanning aan boord en laat ze de dag voor de vlucht niet te veel slapen zodat ze aan boord slaap kunnen (moeten) inhalen. Hoe meer ze slapen, hoe minder ze zich vervelen.
 • Leg aan kinderen voor het vertrek uit hoe een vlucht praktisch verloopt - en begin bij het inpakken van de bagage. Koop voor hen een leuk, eigen valiesje op wieltjes en laat ze maar wat plannen.
 • Zorg zelf voor wat ontspanning aan boord. Alle luchtvaartmaatschappijen zeggen wel dat ze kinderpakketten hebben, maar reken daar niet te veel op: meestal zijn het kleurplaten e.d. Een goed computerspelletje is dus een goede investering. Maar gelukkig zijn alle airhostessen dol op kinderen.
 • Zeg hen zeker dat het eten aan boord anders zal zijn dan wat ze gewoon zijn. Wellicht krijgen ze een kindermaaltijd, maar ook dat zal anders zijn dan ze thuis gewoon zijn.
 • Maak armbandjes waarop de gsm-nummers van beide ouders genoteerd staat - en gebruik daarvoor de internationaal gekende codes voor België, nl. +32…;
 • Boek jouw tickets bij een reisagent: de prijs zal ongeveer gelijk zijn aan de prijs die je op internet vindt (meestal goedkoper, soms eens duurder) en de reisagent kan je objectief informeren over de beste route, de voorwaarden voor kinderen, de benodigde reisdocumenten (identiteitskaart of paspoort?), de voorzieningen voor kinderen (zoals kindermaaltijden), de plaatsreservatie, de administratie voor kinderen van gescheiden ouders, enz.
 • Enkele algemene principes (let wel, details kunnen verschillen van maatschappij tot maatschappij):
  • een kind jonger dan twee jaar mag zonder eigen zitplaats reizen, op jouw schoot dus (“jonger dan twee” = geen twee jaar geworden op de dag van de terugvlucht). Let wel: max. twee baby’s per ouder en max. één baby op de schoot;
  • voor een kind ouder dan twee jaar moet altijd een eigen stoel gereserveerd worden;
  • op intercontinentale vluchten kan je voor baby’s een wiegje reserveren. Doe het zeker vooraf, want het aantal plaatsen in het vliegtuig waar zo’n wieg (“baby cot”) kan opgehangen worden is beperkt. Bij de meeste maatschappijen zijn de voorwaarden voor zo’n wiegje dat de baby max. 6 maanden oud is, niet groter is dan 65 cm en niet meer weegt dan 10 kg;
  • als een baby hier niet aan voldoet is het voor lange vluchten misschien beter om een eigen zitplaats te boeken, ook al kost dit veel meer dan voor een baby zonder eigen zitplaats;
  • reis je niet samen? Onthoud dan dat een kind jonger dan 4 jaar altijd begeleid moet reizen (te samen met een ouder of een bekende, volwassen aangestelde). Kinderen van 5 jaar tot en met 14 jaar mogen alleen reizen als zgn. niet-vergezelde minderjarige. Voor kinderen van 15 jaar tot en met 17 jaar mogen de ouders kiezen tussen alleen reizen of vliegen als niet-vergezelde minderjarige;
  • kinderwagens mogen doorgaans gratis mee als bagage, op voorwaarde dat ze inklapbaar zijn;
  • voor chartervluchten (zoals Jetairfly en Thomas Cook Airlines Belgium) gelden soms andere voorwaarden. De reisagent kent die.
 • Doorgaans zijn kinderen vanaf 4 jaar voorbeeldige passagiers, maar uiteraard kan je ook met baby’s of peuters op reis. Wel kan je dan best bij de keuze van de vakantiebestemming ook rekening houden met de moeilijkheidsgraad van de vlucht. Vergeet niet dat je na de landing nog niet onmiddellijk in de hotelkamer zal zijn: je moet de bagage ophalen, je hebt misschien nog een paspoortcontrole, je hebt nog een transfer naar het hotel en je moet daar nog wat papieren invullen voor je de sleutel krijgt.
 • Denk ook aan de strenge veiligheidsvoorschriften voor vluchten: in de handbagage mag je geen flessen (flesjes) drank van meer dan 10 cl meenemen (een blikje frisdrank is 25 cl of 33 cl). Pas in 2013 zou dit versoepeld worden.
 • Kijk voor nog meer info op de website van de Belgische chartermaatschappij Thomas Cook Airlines: op de homepage Thomas Cook Airlines vind je onderaan een link naar “praktische info”. 

5. En eens ter plaatse…

 • Genieten van de vakantie met de kinderen is zoeken naar een evenwicht. Wat vinden beiden leuk? Vaak zal het een compromis worden waarbij de ouders het meeste moeten toegeven. Maar dat is toch niet erg? Wie kinderen heeft moet er toch van uitgaan dat zij de belangrijkste personen van het gezin zijn.
 • Geniet dus van hun gezelschap en steek ze niet elke dag van de vakantie in de opvang of de kiddieclub. Doe samen iets. Ga minigolfen, huur fietsen, huur een bootje, organiseer een picknick, enz. Maar geef ze ook wat ruimte om eens te niksen.
 • Reis je met meerdere kinderen - en zijn er jonge kinderen bij die veel lopen en ravotten? Overweeg dan om een fluitje aan hun kledij vast te maken. Op een drukke plaats of in een heuvelachtige omgeving kunnen ze jullie zo gemakkelijk melden waar ze zijn.
 • Reis je met heel jonge kinderen? Hou vooraf rekening met wat je ter plaatse zal nodig hebben. Als je de vakantiebestemming niet kent, ga er dan van uit dat je noodzakelijke zaken van hier moet meenemen. Voor flesvoeding is dat bv. wel het poeder maar niet het water; babyvoeding in potjes moet je enkel meenemen als jouw kind allergisch is aan bepaalde producten. Voor pampers volstaat in principe een voorraad van enkele dagen. Let op voor drank e.d. in de bagage want op luchthavens wordt er al eens met valiezen gegooid...
 • Maak na de reis samen met de kinderen een dagboek of fotoboek. Houd daarvoor tijdens de reis alles bij wat je kan verzamelen: instapkaart van het vliegtuig, toegangskaartjes voor pretparken, bonnetjes van restaurants, parkeertickets, postkaarten die je extra koopt, kastickets van winkels, enz.

6. En tenslotte: denk aan de vakantiekleding!

 • Uiteraard zal je vooral bezig zijn met de praktische voorbereiding van de reis zelf, zoals bestemming, uitstapjes ter plaatse, reisroute plannen, vlucht boeken, enz. Maar toch is er nog iets belangrijks dat je niet mag vergeten: de inhoud van de valies. Ook hier laat je het initiatief best aan de kinderen over, al moet je uiteraard zelf de supervisie behouden. Wanneer kinderen hun eigen koffer hebben gemaakt kan je hen tijdens de vakantie gemakkelijker motiveren om die valies ook eens zelf te dragen. Wat de inhoud betreft raden we aan om hen vooral die kleren te laten inpakken die ze heel graag dragen. Vraag hen dus zeker niet om tijdens de vakantie kleren aan te doen waar ze de rest van het jaar een hekel aan hadden. Zorg ervoor dat ze voldoende ondergoed en sokken meenemen. En koop, speciaal voor de reis, ook nog een paar nieuwe stukken. Dat is heel leuk voor de kids, bv. wanneer jullie de laatste avond op reis op restaurant gaan eten of wanneer er misschien een verjaardag te vieren valt. Enkele ideeën over nieuwe kleren voor kinderen vind je hier.

Meer informatie: