HomeSport en spelSpoorfietsen - railbikes

Spoorfietsen - railbikes

Op zoek naar een daguitstap met de kinderen die heel ongewoon is? Denk dan eens aan spoorfietsen. Spoorfietsen zijn metalen trapfietsen die stevig op spoorrails staan en waarbij je dus een vastgelegd traject moeten volgen. In België zijn er vier spoorfietsen: in Tessenderlo, in As / Eisden en nog twee in Wallonië. Een trip met een spoorfiets is echt te doen met kinderen, maar hou er wel rekening mee dat er minstens twee “trappers” moeten zijn. Terloops: voor spoorfietsen wordt vaak de Engelse benaming gebruikt: railbike / railbikes. Kijk in onderstaande websites ook naar de openingsdata en de openingsuren van de routes, want die verschillen overal. En bereid de uitstap wat voor, want meestal duurt de eigenlijke rit met de spoorfiets maar ongeveer 2 uur.

  • 3665 As : Railbike Limburg. Spoorfietsen voor 4 personen: 2 fietsers, 2 passagiers. Je fietst van het station van As naar dat van Eisden, door het Nationaal Park Hoge Kempen. Totale afstand is 12 km (2 x 6 km). Link: Railbike Limburg.
  • 3980 Tessenderlo : Railbike in Tessenderlo. Elke zaterdag en zondag op vastgestelde tijden, spoorfietsen voor 4 personen / fietsers, afstand is 7 km met halverwege een pauze van 20 minuten. Opgelet, enkel van Pasen tot oktober. Reserveren bij het gemeentehuis van Tessenderlo. Link: V.V.V. Tessenderlo (pagina Fietsen).
  • 4750 Leykaul / Elsenborn : Railbike van de Hoge Venen (des Hautes Fagnes)
  • 5573 Anhée ./ Dinant : Railbike van de Molignées (route Falaën is mogelijk van 1/1 tot 31/12)